top of page

Çiçek Adaları

Güncelleme tarihi: 30 May

UrlaTekne, İzmir, Urla, Çeşmealtı'dan hareketle ulaştığı Çiçek Adaları'nın eşsiz güzelliğini sizlerle yaşamaktan onur duyar. Çiçek Adaları, Akça Ada, İncirli Ada, Pırnarlı (veya Pırnallı) Ada, Yassıca Ada, Arap Adaları ve Körtaş Adaları'ndan oluşur. Çiçek Adaları önemli kuş alanı statüsündedir. Adalar ayrıca Akdeniz foklarının da yaşam alanıdır. Ürkek fokları görebilmek ayrıcalık ve şanstır. Adaların üzerinde kimse yaşamaz, bu nedenle huzurla ve sükûnetle bizleri ağırlamayı beklerler.

Ancak bu adalar grubunun dışında da bazı adalar keşfedilmeyi beklemektedir. Hekim Adası bunlardan biridir. Adanın üzerinde yerleşim yoktur. Antik dönemdeki adı Pele'dir. Hekim adının Türkiye-Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi sırasında Yunanistan’a gitmesi gerekirken, İzmir'de kalmayı seçen Rum asıllı bir doktorun adada yaşamaya başlaması nedeniyle verildiği bilinmektedir.

Bir diğer ada, ünlü Karantina Adası'dır. Wikipedia'ya göre Karantina Adası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanmıştır. Adını Fransızların 1865'te yaptığı karantina tesislerinden alır. Kurulduğu döneme göre oldukça ileri bir teknoloji kullanarak oluşturulan bu tesisler, 1865-1869 yılları arasında karantina uygulamaları için yoğun olarak kullanılmış ve sonrasında Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar da faaliyet hâlinde olmuştur. Karantina Adası, dünyada ayakta kalmayı başarmış olan üç tahaffuzhane adasından biridir. Diğerleri; Amerika'daki Ellis Adası ve Hırvatistan Dubrovnik'teki Zupa Dubrovacka Adası'dır.

Karantina Adası, 1950'lerde Deniz ve Güneş Enstitüsü, 1960'larda Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi olan tesisler, 1986'da Urla Devlet Hastanesi'ne dönüştürüldü. Devlet hastanesi, 10 Ekim 2014 tarihinde ada dışında inşa edilen 150 yataklı yeni hastane binasına taşındı.

Ada, 323 bin metrekarelik bir alana yayılır. Adada antik Klazomenai kenti kalıntıları bulunur. Karaya bağlanması, ilk kez Büyük İskender devrinde olmuştur. Antik çağda karayla kurulan bağlantı yolları zamanla yıkılmış, 1955 yılında dolgu alanlar yapılmıştır. Sit kapsamındaki ada, fiilen Sağlık Bakanlığı kullanımındadır. Adanın müzeye dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Karantina Adası’ndaki 16 tarihi yapı restore edilmektedir. Yapıların, 600 kişilik kapasitesi vardır ve Covid-19 sürecinin ilk 6 aylık döneminde de bölgede karantinada kalması gereken kişiler için kullanılmıştır. Bazı gruplar, 14 günlük karantina süresi için bu adaya yerleştirilmiştir.


Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

Antik Hellencede adı Drymoussa olan ada, ayrıca Makronisi ("uzun ada") veya Englezonisi ("İngilizlerin adası") olarak adlandırılmaktaydı. Bazı kaynaklarda Kösten Adası olarak da adı geçmektedir.

Antik Yunan tarihçisi Thukididis, Peloponez Savaşı'nın yirminci yılında kuvvetli rüzgârların olduğu bir dönemde Spartalı amiral Astuochos'un bazı gemilerinin sekiz gün boyunca sığındığı üç adadan biri olarak Uzunada'dan bahseder.

MÖ 188'de Apamea Antlaşması'nın imzalanmasının ardından ada, Klazomenai şehrine verildi.

1914 yılında adada yaklaşık 2.000 Yunan'ın yaşadığı bilinmektedir.

I. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Donanması'nın Akdeniz Filosu, Nisan 1916'da adayı işgal etti ve daha sonra adada pul bastı.

Ada, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş'in sürgün edildiği yerdir. Bugün onların kaldığı yerler yazları sosyal tesis olarak kullanılmaktadır. Ada günümüzde Deniz Üs Komutanlığı olarak alay seviyesinde askerî bir adadır ve personel aileleri dışında sivillerin adaya girmesi yasaktır.


Bir ek bilgi de Yassıca Ada hakkında verelim. Pırnarlı Ada'nın hemen kuzeyinde ve Çeşmealtı sahilinin de 2 mil kadar doğusundadır. Adada geçmişte bir Alman girişimci bazı yatırım faaliyetlerinde bulunmuş olduğundan, Alman Adası olarak da bilinir. Ada 400 metrelik kumluk sahili ile yazın çekici bir plaj alanına dönmektedir.


Pırnarlı (veya Pırnallı) Ada ise, zaman içinde halk arasında Pınarlı Ada ismine dönüşmüştür. Oysa adada pınar bulunmaz. Pırnar veya Pırnal, aslında bir meşe ağacı türüdür. Kayıngillerdendir. Kaba pırnal, ak pırnal, çakpelit, pırnal meşesi gibi adlarla bilinir. Ülkemizde boyu 15 metreye kadar ulaşır. Boylu çalı olarak da adlandırılır ve her dem yeşildir.


UrlaTekne, Çeşmealtı çıkışlı kiralık tekne turları ile sizi bu eşsiz güzelliklerle buluşturuyor.

 
 
 

Comments


bottom of page